Η υπεύθυνη έκδοσης των εκδόσεων Αέναον Konstandina Alberti, μας εξηγεί και αναλύει τα εκδοτικά τους σχέδια.
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και από πολύ μικρή ηλικία κατοικώ στην Αθήνα. Σπούδασα Ιατρική αλλά δεν εξάσκησα ποτέ το επάγγελμα διότι με κέρδισε η τέχνη. Ασχολήθηκα με τη διεύθυνση παραγωγής και συνεργάστηκα με ανθρώπους της τέχνης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Από πολύ μικρή έγραφα, μιλούσα επάνω στο χαρτί για όσα ήθελα για όσα αγαπούσα για όσα με πλήγωναν ή με έκαναν ευτυχισμένη. Από το 2016 είμαι υπεύθυνη έκδοσης στον εκδοτικό όμιλο Αέναον.
Η ανάγκη μου είναι να μοιράζομαι με τους αναγνώστες όμορφα βιβλία, που έχουν κάτι να μας δώσουν μέχρι την τελευταία σελίδα τους.
Το Τσάι βατόμουρο το πρώτο μου βιβλίο, είναι μια ιστορία που με πήγε μόνη της. Δεν την είχα σκεφτεί δεν την είχα δουλέψει στο μυαλό μου. Είμαι σίγουρη πως θα την αγαπήσετε και θα σας συγκινήσει. Ευχαριστώ τον εκδοτικό μου οίκο Αέναον για την εμπιστοσύνη και τη μεγάλη αγκαλιά που άνοιξε στο πρώτο μου βιβλίο με τίτλο Τσάι Βατόμουρο. Το δεύτερο βιβλίο μου με τίτλο Mea Culpa θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες από τις εκδόσεις Αέναον.
Οι εκδόσεις πώς προέκυψαν; Να ξετυλίξουμε απ’ την αρχή το κουβάρι. Το πρώτο βιβλίο; Το αρχικό σκεπτικό;
Από μικρή διάβαζα πολύ και μεγάλωσα σε μια οικογένεια που λάτρευε το βιβλίο. Κάθε γωνιά του σπιτιού μας ήταν με βιβλιοθήκες. Ο χώρος του βιβλίου με μάγευε από παιδί, έτσι διεκδίκησα τη θέση της υπεύθυνης έκδοσης για να αποκτήσει η μαγεία που ένιωθα υπόσταση. Το πρώτο μας βιβλίο στις εκδόσεις Αέναον ήταν τα διηγήματα του Δημήτρη Θωμάζου 8 Ιστορίες σε μπουκάλια που ξέβρασε η θάλασσα. Ένα βιβλίο που πήγε πάρα μα πάρα πολύ καλά. Η αρχική μας σκέψη, ο αρχικός μας πόθος να το πω καλύτερα ήταν ένας εκδοτικός που να είναι δίπλα στον συγγραφέα, ένας εκδοτικός οίκος που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες του βιβλίου και του δημιουργού και πάνω από όλα είναι ανθρωποκεντρικός.
Το πρώτο βιβλίο που εκδόσατε κι έγινε επιτυχία;
Μεγάλη επιτυχία γνώρισε το Κάτω από τη σκιά του Άθω. Ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα της ξένης συγγραφέως της Val o’teli. Κυκλοφορεί στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, έχει ταξιδέψει στις διεθνής εκθέσεις της Μόσχας του Πεκίνου και της Φρανκφούρτης και έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.
Τι θα πρέπει να έχει ένα βιβλίο ή ένας συγγραφέας για να γίνει βιβλίο σας και συγγραφέας σας;
Μμμ ερώτηση με πολλές παραμέτρους. Κοίταξε να δεις θα σου πω το τρίπτυχο της επιτυχίας για έναν συγγραφέα. Πιστεύω, δουλεύω, ακούω. Αν ένας συγγραφέας δεν πιστεύει στο έργο του, πώς θα πιστέψουμε εμείς και ακόμα περισσότερο το αναγνωστικό κοινό; Αν ένας συγγραφέας δεν δουλέψει για το έργο του, που είναι το παιδί του τότε ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη. Όταν εκδοθεί ένα βιβλίο θέλει σκληρή δουλειά και από τις δύο πλευρές. Στις εκδόσεις μας έχουμε φροντίσει να καλύπτουμε όλες τις διαφημιστικές ανάγκες του βιβλίου και του συγγραφέα και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, αλλά να ξέρεις αυτό δεν αρκεί. Και αν ένας συγγραφέας δεν μάθει να ακούει όλους εμάς εδώ, τότε δυστυχώς όσο και να πιστεύει, όσο και να δουλέψει κάτι θα πάει στραβά. Θα πρέπει ο δημιουργός να είναι σφουγγάρι, να ρουφάει ό,τι λέμε. Εμείς είμαστε εδώ με χαρά να του δώσουμε τα φώτα μας, αλλά αν εκείνος είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως δεν μπορεί να υπάρχει επιτυχία. Οι συγγραφείς από την άλλη έχουν σίγουρα τις ανησυχίες τους, την αγωνία τους και αυτό είναι κατανοητό. Αλλά έχουμε και εμείς μεγάλο βάρος στους ώμους μας. Όσο για το βιβλίο σίγουρα εδώ δεν υπάρχουν συνταγές. Το παν είναι να είναι μια καλή και δυνατή ιστορία, να είναι καλογραμμένο και αν μιλήσουμε για άλλες κατηγορίες όπως ποίηση που εκδίδουμε και την αγαπούμε, εκεί, μιλάνε οι ψυχές.
Βιβλία που εσείς θεωρείτε σταθμούς;
Οι Άθλιοι του Ουγκό και Έγκλημα και τιμωρία του Ντοστογέφσκι.
Η άποψή σας για την ελληνική λογοτεχνία;
Πιστεύω πως πάει καλά και θα πάει ακόμα καλύτερα αρκεί να δίνουμε ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Ο δρόμος είναι μακρύς, φαρδύς και μεγάλος. Όλοι μπορούν να προχωρήσουν, αρκεί να τους δωθεί η ευκαιρία. Πρέπει σίγουρα να ενισχυθούν τα περιφερειακά βιβλιοπωλεία για να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη στον χώρο του βιβλίου.
Η εκδοτική επιδίωξή σας;
Εγώ δεν είμαι εκδότρια, αλλά σαν υπεύθυνη έκδοσης των εκδόσεων Αέναον αυτό που θέλω κι επιδιώκω, είναι να κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό για τους συγγραφείς μας. Να πληρώνονται, να στηρίζονται, να μη νιώθουν μόνοι, να είμαι ανθρωποκεντρική και να στέκομαι σε κάθε ανησυχία δίπλα τους. Πολλές φορές οι ισορροπίες είναι λεπτές αλλά και αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αντιμετωπίζονται όλα, εάν τα δεις όλα θετικά.
Να γυρίσουμε πίσω, ως παιδί, στο πρώτο βιβλίο. Που διαβάσατε, που σας σημάδεψε, ποιό ήταν;
Αυτό που με σημάδεψε ήταν το βιβλίο του Εμίλ Ζολά Νανά. Ακόμα μπορώ να θυμηθώ το συναίσθημα που είχα όταν τελείωσε.
Υπάρχει βιβλίο που να μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή;
Η ζωή του καθενός μπορεί να αλλάξει εύκολα, αρκεί να το βάλουμε στόχο και να το πιστέψουμε. Σίγουρα όμως υπάρχουν κάποια βιβλία που μας δείχνουν τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, που μας βάζουν σε σκέψεις για τα ιδανικά και τις αξίες που δυστυχώς έχουν χαθεί. Εξάλλου ένα βιβλίο αλλάζει πάντα τη ζωή μας, αφού διαβάζοντάς το ζούμε μέσα στο βιβλίο μαζί με τους ήρωες. Εκ των πραγμάτων λοιπόν για κάποιες ώρες ή και μέρες ξεφεύγουμε από την πραγματικότητά μας. Το καλό βέβαια θα ήταν τα βιβλία να μπορούν να μας κάνουν να δούμε την πραγματικότητά μας με άλλο μάτι.
Οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Όχι δικοί σας, για να μη σας φέρουμε και σε δύσκολη θέση, οι παλιοί, εκείνοι οι εφηβικοί, οι παιδικοί, οι νεανικοί…
Σίγουρα ο Ζολά. Με έχει μαγέψει από παιδί που τον διάβαζα. Επίσης δεν μπορώ να παραλείψω τον Καζαντζάκη, όπου η Ασκητική είναι ένα βιβλίο που έχω διαβάσει πάνω από 3 φορές γιατί κάθε φορά μα κάθε φορά μου περνάει και νέα μηνύματα.
Βιβλίο ή συγγραφείς στον οποίο επανερχόσαστε στα δύσκολα, που να αποτελεί για σας λιμανάκι, κέντρο ζωής;
Στα δύσκολα να ξέρεις πάντα διαβάζω ένα εδάφιο από την Αγία Γραφή. Από κει και πέρα δεν θα ήθελα να πω συγκεκριμένα για κάποιο βιβλίο που με κάνει να σκέφτομαι αλλιώς. Αλλά υπάρχει αυτό το βιβλίο!
Απόσπασμα που ποτέ δεν ξεχάσατε;
Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Καζαντζάκης.
Το εκδοτικό τι σημαίνει για σας: επάγγελμα, χρέος, επιχείρηση, μεράκι, ψυχαγωγία, απόλαυση, τρόπο ζωής…
Για μένα η θέση μου δεν είναι επάγγελμα. Πραγματικά απολαμβάνω την επαφή με τους συγγραφείς, έχω μεράκι για τη δουλειά μου γιατί είναι δημιουργική. Πολύ υπεύθυνη αλλά με ανταμοίβει. Δεν ξέρω πώς θα ήταν μια επόμενη μέρα αν δεν πήγαινα ξανά στο γραφείο μου να αγχωθώ με τα βιβλία και του συγγραφείς. Νομίζω δεν θα το άντεχα. Έχω μάθει πλέον στο εξαντλητικό ωράριο που απαιτεί επαγρύπνηση σε όλες τις φάσεις της έκδοσης.
Συγγραφείς ή βιβλία που αποτέλεσαν για σας εκδοτική έκπληξη;
Σίγουρα Η VAL O’ TELI αν και έχει μια καταπληκτική γραφή και ήξερα πως θα κάνει επιτυχία, δεν περίμενα τόση γιατί δεν έγινε ούτε παρουσίαση.
Τι είναι εκείνο, αλήθεια, που μπορεί να κάνει ένα βιβλίο ν’ αγαπηθεί;
Η γλύκα του. Η φινέτσα του σαν ιστορία. Η αέρινη γραφή του. Το μήνυμα που θα περάσει, και αυτό το αχ του αναγνώστη όταν τελειώσει.
Παρ’ ότι όλοι “κατηγορούν” τον θεσμό των ευπωλήτων εν τούτους μανιωδώς αναζητούν και τον μηχανισμό, τη διαδικασία. Υπάρχει ή όλα είναι τυχαία;
Για να φτάσει ένα βιβλίο να γίνει ευπώλητο να είσαι σίγουρη πως δεν γίνεται με μαγικά ραβδάκια ή με τρικ. Πρέπει να είναι άρτιο από όλες τις απόψεις. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν.
Υπήρξαν συγγραφείς ή βιβλία που ανακάλυψε ο αναγνώστης αργά;
Νομίζω πως ναι.
Στις μέρες μας, το μεγάλο έργο μπορεί να γραφτεί;
Τα πάντα μπορούν να γίνουν στις μέρες μας. Ο καιρός δεν αλλάζει. Οι άνθρωποι απλά αντιλαμβάνονται αλλιώς τα πράγματα. Εννοείται πως μπορεί να γραφτεί το μεγάλο έργο. Όταν κάποιος ξεκινάει να γράφει ποτέ δεν ξέρει μέχρι που θα φτάσει. Κάθε βιβλίο είναι σαν παιδί. Όταν γεννιέται δεν ξέρεις ποιο και πού είναι το άστρο του.
Εσείς τί πιστεύετε, ένα συγγραφικό ταλέντο μπορεί να πάει χαμένο;
Αν δεν τολμήσει να χτυπήσει πόρτες ναι. Και αν το κατακλύσει το ταλέντο αυτό η έπαρση τότε σίγουρα μια μέρα θα βυθιστεί. Πάντα αυτό που λέω στους συγγραφείς μας είναι να έχουν χαμηλό προφίλ και απεριόριστο σεβασμό στον αναγνώστη.
Τα εκδοτικά σας σχέδια; Οι προσεχείς σας στόχοι;
Από σχέδια άλλο τίποτα. Οι εκδόσεις Αέναον είναι ένας νέος εκδοτικός στον χώρο. Είμαστε όλοι νέοι άνθρωποι με όραμα με όρεξη και αγάπη. Οπότε από εμάς όλα να τα περιμένετε.
Γιατί ζητάτε το βιογραφικό του επίδοξου συγγραφέα ενώ αξιολογείτε μόνο το γραπτό του;
Ο αναγνώστης όταν πάρει ένα βιβλίο κοιτάζει το οπισθόφυλλο για να δει τι χαρακτηρίζει αυτό το βιβλίο, την ταυτότητά του. Εμείς ζητάμε το βιογραφικό λοιπόν να δούμε τον δημιουργό. Είναι μια πρώτη άποψη και μια πρώτη γνωριμία μας αν μπορούμε να το πούμε έτσι.
Ο αξιολογητής είναι συγγραφέας, κριτικός λογοτεχνίας ή επιμελητής;
Οι αξιολογητές μας δεν είναι ποτέ συγγραφείς, είναι κριτικοί λόγοτεχνίας, και φιλόλογοι
Πόσο επεμβατικοί είναι οι επιμελητές των βιβλίων, εφόσον εγκριθούν για έκδοση;
Να σου πω εγώ πάντα είμαι υπέρ της άποψης πως ένα έργο δεν πρέπει να χάνει την ταυτότητα του δημιουργού. Όσο επεμβατικοί και να είναι οι επιμελητές πάντα τον τελευταίο λόγο τον έχει ο δημιουργός και σε εκείνο το σημείο είναι βέβαια το ακούω που είπα σε προηγούμενη ερώτηση. Καλό είναι να ακούει τη γνώμη τους για να βγει σωστό αποτέλεσμα.
Όταν απορρίπτετε ένα βιβλίο, γιατί δεν δίνονται γραπτώς οι λόγοι στον επίδοξο συγγραφέα;
Για τον συγγραφέα είναι ίσως το πιο δύσκολο e-mail που θα λάβει. Η απόρριψη δεν είναι αρεστή σε κανέναν. Εγώ πάντα πιστεύω πως όσο γράφουμε εξελισσόμαστε, οπότε αν λάβουμε ένα κακογραμμένο έργο αυτό δεν σημαίνει πως στο μέλλον ο ίδιος άνθρωπος δεν μπορεί να γράψει ένα καλό έργο. Το να τον αποθαρρύνουμε είναι λάθος.
Πόσα βιβλία λαμβάνετε για αξιολόγηση κάθε μήνα;
Κάθε μήνα έρχονται περίπου 50 με 80 έργα για αξιολόγηση. Μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, θεατρικά έργα, παραμύθια και άλλα.
Πόσα στελέχη αξιολογούν ένα βιβλίο πριν εκδοθεί;
Η επιτροπή αξιολόγησης μας είναι τριμελής. Για κάθε έργο όμως είμαστε 5 άτομα πάντα, τρεις αξιολογητές ο κύριος Νίκος Χαρίτος ο διευθύνων σύμβουλος, και εγώ που αξιολογούμε.
Ποιο είναι το πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξει ένας επίδοξος συγγραφέας πριν στείλει το βιβλίο του στις Εκδόσεις σας για αξιολόγηση;
Να είναι αρχικά έτοιμος. Όταν στέλνουμε ένα βιβλίο σίγουρα μας καταβάλλει το άγχος. Αν θα αρέσει, πότε θα αξιολογηθεί… Η υπομονή είναι αρετή.
Για το Books 'n' more..
Ζέτα Αυγερινού
Απόφοιτος τμήματος δημοσιογραφίας & Μ.Μ.Ε Α.Π.Θ
Εργάζεται σε καθημερινή εφημερίδα.
Λατρεύει τη μουσική & τα ταξίδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου